/ 03 May

De nieuwste trends op het gebied van grafisch ontwerp in 2023

De opkomst van duurzaam ontwerp

Duurzaamheid is een belangrijke trend in alle aspecten van het leven, en grafisch ontwerp is geen uitzondering. Ontwerpers zijn zich meer bewust van de impact van hun werk op het milieu en zoeken naar manieren om duurzamer te ontwerpen. Dit omvat het gebruik van milieuvriendelijke materialen, het verminderen van afval en het ontwerpen van meer tijdloze en duurzame ontwerpen die niet snel verouderen.

Retro en vintage blijven populair

Retro en vintage ontwerpen blijven een belangrijke trend in 2023. Ontwerpers gebruiken deze nostalgische esthetiek om een gevoel van authenticiteit en ambachtelijkheid te creëren. Dit kan onder andere worden bereikt door het gebruik van verouderde typografie, handgetekende illustraties en subtiele kleurverlopen. Retro-ontwerpen geven een gevoel van nostalgie en brengen ons terug naar een tijdperk dat we nog niet hebben meegemaakt, maar waar we graag van dromen.

Overdrijven met 3D

Een van de opvallende grafisch ontwerp trends van 2023 is het gebruik van 3D-graphics. Ontwerpers zijn steeds meer in staat om hoogwaardige 3D-graphics te maken en ze op een manier te integreren die het ontwerp versterkt. Het gebruik van 3D kan ook een gevoel van diepte en beweging creëren, wat de kijker kan helpen bij het begrijpen van het ontwerp en het verhaal erachter. Het overstijgen van de werkelijkheid met overdreven 3D-elementen kan de aandacht trekken en een memorabel visueel effect creëren.

Gebruik van felle kleuren

In 2023 zullen we waarschijnlijk meer kleurrijke en heldere kleurenschema's zien. Ontwerpers experimenteren met opvallende kleurencombinaties en contrasten om hun ontwerpen op te laten vallen. Felle kleuren kunnen emoties oproepen en de aandacht van de kijker trekken. Een belangrijke overweging bij het gebruik van felle kleuren is echter dat ze wel in balans moeten blijven. Te veel felle kleuren kunnen de kijker overweldigen en afleiden van de boodschap van het ontwerp.

Gebruik van neons en glow-in-the-dark

Een andere trend die in 2023 waarschijnlijk populair zal zijn, is het gebruik van neon en glow-in-the-dark kleuren. Dit type kleuren kan helpen om een futuristische sfeer te creëren en kan een ontwerp er echt laten uitspringen. Het gebruik van neon en glow-in-the-dark kleuren kan vooral effectief zijn in ontwerpen voor feesten, evenementen en muziekfestivals.

Minimalisme met een twist

Minimalistische ontwerpen zijn al jaren populair, maar in 2023 zullen we waarschijnlijk minimalisme met een twist zien. Dit betekent het combineren van minimalistische elementen met meer gedurfde en levendige ontwerpkeuzes. Bijvoorbeeld door het toevoegen van opvallende typografie, asymmetrische lay-outs of onverwachte kleuren. Door minimalistische ontwerpen te combineren met meer opvallende elementen, kunnen ontwerpers een unieke stijl creëren die niet te simplistisch of saai is.

Mix van materialen

Een andere trend die in 2023 waarschijnlijk zal opduiken, is het combineren van verschillende materialen in een ontwerp. Dit kan bijvoorbeeld het combineren van fotografie met illustraties zijn, of het combineren van een digitaal ontwerp met traditionele handgetekende elementen. Door verschillende materialen te combineren, kunnen ontwerpers meer diepte en textuur in hun ontwerpen creëren en een unieke en onderscheidende visuele stijl ontwikkelen.

Conclusie

In 2023 kunnen we veel spannende veranderingen verwachten in de wereld van grafisch ontwerp. Van duurzaam ontwerp en retro-esthetiek tot gedurfde kleurencombinaties en nieuwe materialen, er is veel om naar uit te kijken. Als ontwerper is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze trends en ze op een creatieve manier te integreren in je ontwerpprojecten. Door deze trends in je ontwerpen te verwerken, kun je jouw werk toekomstgericht en relevant houden in de snel evoluerende wereld van grafisch ontwerp.

Copyright © 2024 Alle rechten voorbehouden | Ontwerppers.nl